Vad är skillnaden mellan lågt pris och låg kostnad?

by anna.olsson on

Inköp24 anna.olsson

Inom många organisationer har man onödigt höga inköpskostnader samtidigt som inköpsavdelningen beklagar sig över att man vet om det men inte får med sig övriga avdelningar. Rolf Persson, VD och inköpsspecialist på Inköpsdesign, anser att det till största delen är en kommunikationsfråga och inte så mycket teknik eller ekonomi.

Det finns inom många företag och organisationer en förvånansvärt låg kunskap om skillnaden mellan pris och kostnad. Resultatet är att man anser sig vara affärsmässiga bara för att man finner det lägsta priset på en produkt. Den enhet som har bäst kunskap i ämnet är inköpsavdelningen, men de når inte fram till användarna av olika produkter och tjänster.

En vanlig kommentar kan vara: ”Titta, jag hittade samma artikel som i vårt ramavtal hos enannan leverantör till ett lägre pris”. I detta läge är det viktigt att som inköpare uttrycka förståelse för den goda intentionen individen har haft, de flesta vill ju företagets bästa. Men sedan bör man sätta sig ner och diskutera hur mycket tid han eller hon lagt ner på att finna det lägre priset. Tid är pengar, räkna med en internkostnad på minst 500 kr/h. Sedan får man gå igenom kvalitetskrav, leveransvillkor, garantier, miljöfrågor, betalningsvillkor och mycket mer. I slutet summeras den låga kostnaden till en avsevärt högre och därför brukar en genomgång enligt ovan vara en ögonöppnare för många.

Därför är det viktigt att nå ut med sin expertis och på ett pedagogiskt sätt förklara fördelarna med köp hos avtalsleverantörerna. I längden tjänar både personalen och företaget på stärkt avtalstrohet.

Sammanfattningsvis är inköp inte mycket svårare än allt annat i livet, bara man kommunicerar, lyssnar och är intresserad så kan man tillsammans lösa även svåra problem.

 

 

Läs mer på www.inköpdesign.se

Inlägget Vad är skillnaden mellan lågt pris och låg kostnad? dök först upp på Inköp24.

Written by: anna.olsson

Integritetsinställningscenter

Avsluta ditt konto?

Ditt konto kommer att avslutas och all din data kommer att raderas permanent och kan aldrig återskapas. Är du säker på att du vill fortsätta?