Tjänstesektorn öppnar starkt i år

by Kent Olofsson on

Inköp24 Kent Olofsson

Silfs och Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn, PMI–tjänster, sjönk till 61,3 i januari från 64,6 i december. Allt över 50 tyder på tillväxt så trots nedgången är det ändå väldigt bra fart på tjänstesektorn för närvarande.

Delindexet för orderingång gick från 64,6 i december till 61,8 i januari. Samtidigt ökade orderstockarna och ser vi på ett tre månaders glidande medelvärde för orderingången så steg det för femte månaden i rad. Trots nedgången i januari ser det alltså fortsatt mycket bra ut för företagens orderingång.

Affärsvolym/produktion följde orderingången och det delindexet backade med 3,7 indexenheter till 63,9 i januari. Även här ser framtiden ljus ut då den planerade affärsvolymen ökade, vilket betyder att inköpscheferna inom tjänstesektorn tänker öka sin produktion under de närmaste sex månaderna.

Delindex för sysselsättning sjönk med 3,3 indexenheter till 60,8. Ser vi på ett tre månaders glidande medelvärde för januari så ligger det ändå kvar på samma nivå som i december, så företagen fortsätter anställa. Leverantörernas leveranstider slutligen sjönk också i januari då det delindexet sjönk med 3,6 indexenheter till 57,7.

Trots nedgången i januari ligger tre av fyra delindex över 60-strecket och det fjärde ligger strax under. Så tjänstesektorn fortsätter växa och visar styrka så här i början av det nya året.

Inlägget Tjänstesektorn öppnar starkt i år dök först upp på Inköp24.

Written by: Kent Olofsson

Integritetsinställningscenter

Avsluta ditt konto?

Ditt konto kommer att avslutas och all din data kommer att raderas permanent och kan aldrig återskapas. Är du säker på att du vill fortsätta?