Göteborg och Örebro har bästa logistikläget

by Kent Olofsson on

Inköp24 Kent Olofsson

Varje år när Intelligent Logistik sammanställer sin lista över Sveriges bästa logistiklägen brukar Göteborgsregionen hamna högst upp, men i år får den sällskap av Örebroregionen som tar ett steg upp från fjolårets lista. Några anledningar till det är att Örebro fått stora nyetableringar av bland annat Postnord och Lidl, ett nytt logistikområde är under utveckling i Törsjö och det finns en växande logistikkompetens i hela regionen samt ett nystartat forskningscentrum.

Rankningen av de olika logistiklägena sker enligt sex kriterier:

  1. Geografiskt läge, med närhet till Sveriges demografiska tyngdpunkt.
  2. Allsidighet, tillgänglighet och hållbarhet i logistisk infrastruktur. (vägar, järnvägar, hamnar, fraktflyg och kombiterminaler).
  3. Volymen av tillkommande logistikyta de senaste fem åren.
  4. Samlat utbud av logistikservice, relevant akademisk utbildning och tillgång till arbetskraft.
  5. Samarbetsklimat, affärsklimat och nätverk inom regionen.
  6. Pris och tillgång till färdigplanerad mark för nyetableringar.

Utvärderingen resulterar i ett poängvärde och Göteborg och Örebro fick båda 93 poäng. De följs tätt av Östgötaregionen på 92 poäng. Sedan blir det ett litet hopp till Helsingborgsregionen på 89 poäng och Stockholm Nord på 87 poäng. Stockholm är alltså uppdelat i två olika regioner där Stockholm Syd kommer på åttonde plats med 81 poäng.

En nykomling tog också plats på listan. Det är Ulricehamn som gick in på 16.e plats. Det berodde till stor del på att två företag byggt nya lager där på totalt cirka 20 000 kvadratmeter plus att kommunen ligger strategiskt invid riksväg 40 mellan Borås och Jönköping.

Inlägget Göteborg och Örebro har bästa logistikläget dök först upp på Inköp24.

Written by: Kent Olofsson

Integritetsinställningscenter

Avsluta ditt konto?

Ditt konto kommer att avslutas och all din data kommer att raderas permanent och kan aldrig återskapas. Är du säker på att du vill fortsätta?